Davant la incertesa provocada per la pandèmia de la COVID-19, des dels serveis de Club Social de les quatre províncies de Catalunya s’ha fet necessari convocar-nos de manera autònoma per pensar conjuntament com donar continuïtat a aquest servei. Per aquest motiu hem intensificat les nostres trobades, ara en format virtual, per tal d’ajudar-nos tant a nivell professional com emocional. Estem constantment promocionant la cura de les persones i tot el que això comporta des de pràctiques completament comunitàries i properes a la realitat de les persones amb trastorn mental, com d’altres situacions de vulnerabilitat social afegida amb les que treballem. Però en moltes ocasions hem trobat a faltar major atenció i visibilització com a servei i com a professionals, en especial durant la pandèmia.
Des de la segona setmana de confinament els diferents Clubs Socials ens vam reunir per exposar conjuntament l’estat de cada servei, la situació de les persones participants i l’activitat i noves modalitats possibles per portar-les a terme. En aquest context d’incerteses ens hem trobat setmanalment, en reunions telemàtiques de dues hores cadascuna amb els Clubs Socials que han tingut la disponibilitat i disposició de formar-ne part.
Aquest espai va néixer de la voluntat de trobada de les persones professionals que gestionen, coordinen i formen part dels diferents Clubs. És una iniciativa autoconvocada que permet intercanviar experiències i crear coneixement sobre la tasca i l’impacte social del servei als diferents entorns comunitaris dels territoris. És un espai amable de trobada per a cuidar-nos i acompanyar-nos i per anar fent dels Clubs Socials un lloc millor. Ens referim a poder compartir inquietuds, sabers, construir noves mirades i experiències per generar sinergies i no deixar mai de redefinir que són els Clubs Socials en tant servei “viu”, dinàmic i en constant reflexió sobre les seves pràctiques. Hem fet aquestes trobades de forma online durant tot el confinament però la dinàmica de trobar-nos ja existia des de principis de 2018, i continuarà de manera estable.
L’objectiu d’aquest document és reunir i difondre les pràctiques amb les que estem afrontant la situació actual, com hem reorientat l’atenció i acompanyament amb les persones participants del club, com les mateixes persones participants estan redefinint els clubs, quin tipus de participació hi ha, quines dificultats ens estem trobant en el dia a dia, com ens estem implicant com a professionals dels serveis. També pretenem unificar criteris sobre la feina que estem fent, pel que elaborar aquest document conjunt ens permet fer visible aquesta tasca particular, amb tot l’esforç d’adaptació que això implica a l’actual situació de pandèmia i crisi social. Amb ell deixem palès la necessitat de dignificar la importància del treball comunitari, cooperatiu, col·lectiu i horitzontal per part de les persones que formem part dels serveis.
Durant el confinament hem donat continuïtat al recurs i s’ha fet més visible la tasca i la importància dels clubs socials més enllà de la visió supèrflua que es té com a recurs d’oci i temps lliure. A conseqüència de la COVID-19, s’ha visualitzat la finalitat essencial dels clubs com a espai d’acompanyament dinàmic i canviant en funció del context social, on les persones han pogut incorporar la seva nova realitat i, en paral·lel, facilitar que ho faci la seva família en relació amb l’entorn.
Més enllà de les activitats culturals, reunions, tallers, tasques amb objectius específics que es continuen fent en diferents formats adaptats a l’entorn virtual, el nostre objectiu com a professionals del servei és col·laborar en la promoció dels vincles socials comunitaris per trencar amb l’aïllament que viuen moltes de les persones que hi participen, a partir de l’acompanyament emocional i un tracte de proximitat facilitant el suport mutu, col·lectiu i individual.
La nostra labor bàsica té a veure amb tot allò relacional, és a dir, amb el vincle i el llaç social. Parlem de l’intercanvi emocional i afectiu que estem sostenint i produint cada dia amb i entre les persones participants dels clubs socials, també dins dels mateixos equips de treball, amb altres entitats i serveis dels territoris i entre tots i totes les professionals dels diferents Clubs Socials de Catalunya.
Fem constar, doncs, que ha augmentat la necessitat per part de les persones participants de suport mutu i individual, de cura relacional, d’escolta i d’atenció a tota l’experiència afectiva que la situació de pandèmia produeix, a les relacions personals, d’amistat i de vinculació. Donar resposta a aquesta dimensió ha estat més necessari que mai. A diferència dels inicis del confinament, la demanda de realitzar tallers o activitats ha disminuït, però ha augmentat la necessitat de presència i disponibilitat dels professionals i els grups per a facilitar espais de relació i atenció.
Els clubs estem mantenint la possibilitat d’estar, donar suport i oferir contacte. Un cop més es fa evident que no som un espai d’oci buit de contingut, que els i les participants dels clubs han continuat participant intensament, demanant més presència afectiva i disponibilitat, i que hem pogut trencar l’aïllament i oferir espais de contenció, d’afectivitat i comunitat.