Partim de la premissa que tots som estranyament estranys i mereixem espais, paraula i acollida. “D’a prop ningú és normal” diu Caetana Veloso a “Vaca Profana”. Aquí les eines son l’escolta, l’efecte i un elogi constant a la generositat; la invitació a formar part d’un tot polític des d’on legitimar aquesta estranyesa, fer-la visible, fer-la forta.
La feina de Nikosia s’articula des de dues grans línies d’actuació:
- La construcció compartida d’un context de possibles per allò divers. Un context que estigui més enllà de tota nosologia mèdica i des d’on produir unes cures col·lectives i un acompanyament sensible per i per a les persones amb itineraris de sofriment psíquic medicalitzat i diversitat funcional.
- La generació de pràctiques de sensibilització, intervenció i participació comunitària a través de les eines de comunicació, les arts o de la cultura en general.
Aquestues dues línies es materialitzen en pràctiques relatives a 5 eixos d’actuació:
Eix A
Desconstrucció de l’estigma a partir de la intervenció i participació en mitjans de comunicació: l’objectiu és promoure i acompanyar l’ús i intervenció als mitjans i a les noves tecnologies de la comunicació, amb l’objectiu de promoure una ciutadania més permeable i oberta a la diversitat. La proposta és socialitzar aquelles narratives excloses, obrir espai per altres “dirs” al voltant del patiment i el dolor que no estiguin necessàriament travessats pels nomenaments clínics.
- Programes de Radio en Contrabanda FM 91.4. Dimecres de 16hs a 18hs.
- Intervencions radiofòniques a altres emissores. (Cadena Ser, RNE, Radio 4, etc.)
- Participacions a altres mitjans: (BTV, TVE1, La Directa, TV3, etc.)
- Xarxes socials: Facebook, Twitter, Blogs, etc.
Eix B
Suport social i promoció participativa de l’autonomia. Articulació i generació d’espais, instancies i dispositius participatius des dels que acompanyar els itineraris de salut de les diverses persones amb processos de patiment mental medicalitzat. Dispositius de reflexió i atenció continuada, creats a partir del coneixement compartit, que es transformen en eines de suport a la vida quotidiana, recuperació i promoció de l’autonomia.
- Cures comunes. Grup mixte.
- Grup de Dones.
- Grup d’altres masculinitats.
- Comissió de Govern.
- Comissió d’incidència política.
Eix C
Pedagogia social i sensibilització. Seminaris, formacions i conferències organitzades des de la perspectiva i el coneixement que dona l’experiència del patiment psíquic en primera persona i les teoritzacions relatives que poden produir-se des de disciplines com la psicologia, l’art, l’antropologia, etc.
Eix D
Art, cultura i oci en comunitat. Xarxa de tallers, laboratoris, espais creatius en centres cívics i culturals de la ciutat.
- Club Social Nikosia
- Xarxa sense Gravetat. Nikosia coordina la “Xarxa sense Gravetat” (www.redsingravedad.org), una experiència desplegada a la ciutat de Barcelona en col·laboració amb el Pla de Barris de l’Ajuntament, Foment de Ciutat, conjuntament amb Saraü, Activament i la cooperativa Aixec. La Xarxa sense Gravetat coordina i sosté una xarxa de tallers, seminaris, laboratoris d’art, cultura, música, teatre, benestar, etc. a centres cívics, casals o centres socials. Espais sense gravetat, de trobades des de la lleugeresa i la intensitat simultània. Espais sense etiquetes, d’acompanyament i experimentació artística i cultural. Espais que es constitueixen com a instàncies de promoció de l’autonomia, el desenvolupament de les capacitat personals i l’intercanvi d’experiències entre persones amb patiment mental i/o diversitat funcional i persones de la comunitat en general.
A l’actualitat hi ha 38 tallers als diferents espais de la ciutat. Veure www.redsingravedad.org
Eix E
Assessorament, formació i consultoria a l’àmbit educatiu. Aquesta és una de les àrees que més ha crescut als últims anys. Es tracta de consolidar l’Asociación Sociocultural Radio Nikosia com un espai de referencia a l’àmbit de la salut mental i l’aflicció pels estudiants, investigadors i professionals. És a dir, Nikosia s’ha transformat en una entitat on diferents estudiants, professionals i membres d’entitats en l’àmbit de la salut mental, realitzen les seves pràctiques i reben assessorament permanent de part de l’equip de participants nikosians. L’Asociación ha establerts acords de col·laboració amb més de 20 programes i assignatures de diferents universitats i instituts de Catalunya i el món.