Educació
A partir del coneixement adquirit als llargs dels anys, l’Asociación S. C. Radio Nikosia ha creat un programa d’assessorament i formació per a professionals i estudiants. La proposta sorgeix de les sinèrgies entre la pràctica quotidiana i les bases teòriques que deriven de l’antropologia de la salut, la psicologia, el treball social, l’educació social i la comunicació.
Des d’un format participatiu i de creació col·lectiva, plantegem aquesta formació orientada a:
- Professionals que busquin treballar des d’una perspectiva col·lectiva, horitzontal i participativa al món de la salut mental.
- Persones individuals, col·lectius o grups professionals que vulguis desenvolupar una experiència similar a Nikosia en el camp de la comunicació, la radio i les arts.
- Estudiants en pràctica que busquin realitzar estades en un projecte participatiu, obert i de construcció assembleària en l’àmbit de la salut.
Algunes de les entitats on hem realitzat formació i/o signat convenis de pràctiques son: Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (Universitat Rovira i Virgili), Escola d’Estiu (Diputació de Barcelona), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, Institut Terciari Sant Antoni, Escola Bonanova, Institut Català̀ d’Antropologia (ICA), Universidad de Rio Grande Do Sul, Escola de Salud Pública de Rio Grande Do Sul (Porto Alegre-Brasil), etc.
Para més informació contactar amb > info@radionikosia.org | 656 991 816 / 675 404 595
Activitats de Sensibilizació
L’eix principal és l’organització i la celebració de conferències, xerrades i seminaris de sensibilització a escoles, instituts, universitats, congressos, jornades, etc. on els ponents son les participants de Radio Nikosia.
Les temàtiques es construeixen col·lectivament i giren al voltant de l’idea d’estigma, discriminació, soledat, salut mental en primera persona, estratègies profanes de salut, models participatius d’autogestió de la salut, art i bogeria, etc. Les xerrades i seminaris es constitueixen com un projecte de pedagogia social que es realitza sobre les bases de la complicitat, la proximitat i el treball conjunt a i amb la ciutadania.
La intenció és posar en circulació a nivell social les opinions i vivències de les persones que han viscut l’experiència del patiment mental amb l’objectiu de que aquestes formin part del concert de veus que intenten explicar la salut mental i les seves estratègies terapèutiques. L’idea és sensibilitzar a la comunitat perquè s’habiliti en sí la possibilitat de la diferència.
El més fonamental, en aquesta tasca de sensibilització, es que la mateixa es generi a partir de la trobada cara a cara entre persones diagnosticades de problemes de salut mental i persones no diagnosticades. Diversos estudis han demostrat últimament que és en aquest tipus de trobades que l’estigma tendeix a desaparèixer. Es quan el patiment mental es fa més humà, més comprensible socialment, que es fa més proper i, d’alguna manera, menys abstracte. Per una altra banda, aquests son els moments en que els nikosians assumim el rol de conferenciants, amos de la paraula i oferim les nostres perspectives, sabers, punts de vista, vivències, dolors, etc.