- Generar, produir, habilitar dispositius d’acollida que siguin a la vegada el context de possibles
- Contribuir a la desconstrucció del estigma associat a les categories diagnòstiques en salut mental: les persones no son els seus diagnòstics. En àmbits comunitaris les identitats, han de tornar a ser socials i flexibles, no patològiques. Els marcs de relació intersubjectiva no haurien de ser capturats per les lògiques biomèdiques.
- Generar espais i instàncies assembleàries i dialògiques des d’on aturar-nos a pensar el món i el temps en el que estem immersos. Pensar l’alegria, el dolor l’aflicció i les estratègies possibles per un millor estar.
- Habilitar i acompanyar la generació -participativa i col·lectiva- d’una xarxa de dispositius i contextos que habilitin el desenvolupament d’una consciència política des de i per a les persones amb itineraris de patiment medicalitzat, persones amb diversitat funcional i la comunitat en general. A Nikosia, l’anomenat “activisme” que marca l’agenda actual en salut mental, no és una premissa orquestrada institucionalment sinó la conseqüència natural d’un fer polític que es va gestant a través de mesos i anys en llargs processos individuals i col·lectius. Segons el nostre entendre, l’esdevenir “activista” té més sentit, honestedat i efectivitat quan és en tant que resultat propi de diferents itineraris de re subjectivització que davant del reclutament animat de les institucions hegemòniques.
- Intervenir als mitjans i les tecnologies de comunicació social amb l’objecte de socialitzar i compartir altres maneres d’explicar, problematitzar i pensar el sofriment psíquic i les diversitats corporals. Desenvolupar diferents dispositius comunicacionals amb aquest objectiu.
- Acompanyar i promoure processos individuals i col·lectius per la recuperació d’un millor estar social, identitari i emocional amb les persones participants.
- Promoure processos i itineraris d’auto atenció, cures comunes i suport mutu entre i per les persones amb patiment psíquic i diversitat funcional.
- Coordinar i desenvolupar espais culturals, socials, esportius, saludables, etc. en centres culturals, socials, cívics i casals. Tallers i laboratoris desenvolupats des de una predisposició sensible vers persones amb patiment psíquic i diversitat funcional, i oberts emfàticament a la comunitat i al barri. Coordinar la “Xarxa sense gravetat” redsingravedad.org
- Dissenyar i impartir formacions i seminaris en aquest terreny. Formacions que derivin en part del coneixement adquirit en l’experiència i la teorització del viscut en el camp de la salut mental i les diversitats, i en part de les teoritzacions que d’això es puguin realitzar des de les diferents disciplines com l’antropologia, la psicologia, la sociologia, el treball social, la psiquiatria, etc. Nikosia ha desenvolupat un “saber fer” flexible, obert, porós a les transformacions, i es comparteix.
- Acollir als estudiants universitaris i secundaris en itineraris de pràctiques als diferents espais i instancies de Nikosia a través del nostre dispositiu de Formació Situada. La Formació se situa en un camp de producció i operacionalització de sabers i coneixements. Una instància que qüestiona i confirma, acompanya i repensa allò après. A Nikosia, la Formació Situada no és tant una pràctica sinó un altre començar, una invitació al pensament lateral, obert, flexible. Un territori per acostar-nos a profunditzar als sabers relacionals, de tecnologies vives i itineraris col·lectius. És un procés des d’on tornar a pensar allò pensat, reinventar-lo. De certa manera, és el lloc on es recolza l’après sobre el fons material la intervenció: i es transforma.